La banchetul anual ţinut la Iaşi, prin care se serba aniversarea Societăţii Literare „Junimea”, secretarul „perpetuu” Iacob Negruzzi avea obiceiul să ţină un discurs glumeţ, care începea întotdeauna cu următoarele cuvinte: „Originea „Junimii” se pierde în noaptea timpurilor”… Istoria literară a stabilit cu anume exactitate această origine: anii 1863-1864. Există o anume tendinţă, izvorâtă dintr-o nevoie de legitimare, de a căuta rădăcini istorice cât mai îndepărtate ale unui anume proiect.
La fel se petrec lucrurile şi în educaţie, unde şcolile îşi caută astfel fundamente ale proprii culturi organizaţionale. Începuturile şcolii noastre se leagă de organizarea învăţământului mediu sanitar din Moldova. În 1852 domnitorul Grigore Alexandru Ghica (Grigore Ghica-Vodă), în casele sale părinteşti din uliţa Goliei, pune bazele unui aşezământ trainic de adunare şi îngrijire a copiilor găsiţi sau părăsiţi de părinţii lor (Institutul Orfanotrofic) şi, pe lângă el, şi a unei Şcoli de moşit .
Aici erau primite femeile lehuze lipsite de mijloace, care nu aveau unde să nască în condiţii igienice, copiii aruncaţi până atunci în ascuns pe uliţe precum şi copiii ai căror părinţi săraci, declarau că nu-i puteau creşte. Pentru copiii abandonaţi se înfiinţă un fel de leagăn care se învârtea, aflat într-un perete de la uliţa Institutului, astfel că în timpul nopţii oricine voia să dea un copil în leagănul aşezământului, o putea face, la adăpostul anonimatului. În fapt, nu interesa identitatea celui care o făcea, interesul social era atins, copiii nu mai erau abandonaţi pe străzi, ci daţi spre îngrijire unei instituţii specializate. Această Şcoală demoaşe de la 1852, luminează „noaptea timpurilor” originilor actualei Şcoli Postliceale Sanitare care se intitulează (cum altfel?) „Grigore Ghica-Vodă”. De la 1852 şi până astăzi (peste 150 de ani de istorie!) avatarurile şcolii au fost semnificative. Amintim doar că în 1990, după ultima admitere în clasa a IX a a Liceului Sanitar, se reînfiinţează şcoala postliceală sanitară.
În anul şcolar 2012-2013 Şcoala Postliceală Sanitară “Grigore Ghica-Vodă” Iaşi funcţionează cu 54 de clase (1700 de elevi) şi oferă pregătire pentru trei calificări profesionale: asistent medical generalist – 46 de clase (curriculum aprobat prin OMEdCT Nr.2713 din 29.11.2007) asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 4 clase (curriculum aprobat prin OMEdCT Nr.4760 din 26.07.2006) şi asistent medical de farmacie – 4 clase (curriculum aprobat prin OMEC Nr. 5042 din 27.09.2005).
Resursele umane, materiale şi financiare ale şcolii sunt la dispoziţia elevilor, beneficiarii direcţi ai serviciilor noastre educaţionale. Cele trei calificări profesionale sunt absorbite în proporţie de peste 75% de piaţa forţei de muncă. Cartea de vizită a şcolii este dată de absolvenţii care lucrează în România, în ţările Uniunii Europene, în ţări extracomunitare. Orice nouă promoţie de absolvenţi de liceu care ne trece pragul în fiecare toamnă constituie pentru noi o nouă provocare pe care ne-o asumăm de-a lungul anilor de şcoală, după cele mai înalte standarde de pregătire profesională şi morală !
Prof. Edmond CIUMAŞU
directorul Şcolii Postliceale Sanitare„Grigore Ghica-Vodă” Iaşi