DEZBATEREA ZILEI / INVESTIM ÎN VIITORII ASISTENȚI MEDICALI – Iași TV Life – 2 mai 2023
– INVITAT prof. EDMOND CIUMAȘU – DIRECTOR ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ ”GRIGORE GHICA VODĂ” IAȘI
DEZBATEREA ZILEI / INVESTIM ÎN VIITORII ASISTENȚI MEDICALI – YouTube
Articol preluat de pe site-ul: https://www.bzi.ro
Articol preluat de pe site-ul: http://www.ziare.com/
• Proiectul demarat poate aduce bani mai mulți în buzunarele asistenților medicali
• Toți cei interesați se pot înscrie la Școala Postliceală Sanitară
Asistenții medicali generaliști, care au urmat cursurile unei școli postliceale sanitare de stat înainte de 2009 și inclusiv 2009, au nevoie de aceste cursuri pentru a profesa în străinătate. Decizia aparține Comisiei Europene, care a ajuns la concluzia că toți absolvenții trebuie să aibă același nivel teoretic în ceea ce privește cursurile sanitare.
Proiectul este legat de revalorizarea asistenților medicali, iar în urma participării la aceste cursuri, asistentul medical generalist primește un certificat care are același format ca și diploma de absolvire. Proiectul de revalorizare a fost început în anul 2015, însă nu toți beneficiarii știu cu exactitate despre ce este vorba, chiar dacă a fost foarte bine promovat. Cererea nu este foarte mare, primul an aducând din nou pe băncile școlii doar în jur de 300 de asistenți medicali generaliști.
Articol preluat de pe site-ul http://www.oamr-iasi.ro/
„Grigore Ghica Vodă”, o şcoală conectată la UE
Şcoala Postliceală Sanitară „Grigore Ghica Vodă”, a doua şcoală de profil ca mărime din ţară, continuă o tradiţie de peste 150 de ani de învăţământ mediu sanitar în Iaşi. Ceea ce este remarcabil astăzi la Şcoala ieşeană este atât alinierea la standarde de predare şi dotare comparabile cu cele din statele UE, dar şi permanenta dispoziţie a conducerii unităţii de învăţământ de a importa şi de a inventa noi modalităţi de predare, de relaţionare cu elevii şi de dezvoltare a capacităţilor profesionale şi morale ale viitorilor asistenţi medicali.
În interviul de mai jos, directorul Şcolii Postliceale Sanitare „Grigore Ghica Vodă”, Prof. Edmond Ciumaşu, vorbeşte despre şcoală, despre logistica de ultimă generaţie, despre tarele sistemului de învăţământ de profil, concurenţa dar şi lipsurile facultăţilor de asistenţă medicală şi, nu în ultimul rând, despre nevoia de asumare a excelenţei în şcolile postliceale sanitare din România.
Saloane demonstrative de practică, 17.000 de volume de specialitate, manuale de nursing
Daţi-ne câteva date tehnice care, în viziunea dumneavoastră, recomandă Şcoala Postliceală „Grigore Ghica Vodă” ca pe o unitate de învăţământ sanitar de elită – începând de la istoricul şcolii şi continuând cu baza materială actuală şi personalul didactic.
Istoricul învăţământului mediu sanitar ieşean începe la mijlocul secolului al XIX-lea, când în 1852 se înfiinţează o şcoală de moaşe, în timpul domniei lui Grigore Ghica Vodă, care este şi patronul şcolii. Au fost foarte multe metamorfoze de-a lungul timpului. După Primul Război Mondial se înfiinţează un Institut al surorilor de ocrotire, iar după Al Doilea Război Mondial, mai ales după Reforma învăţământului din ’48, au fost diverse forme de şcolarizare sanitară: şcoală medie tehnică sanitară, liceu sanitar, iar în 1990 liceul sanitar merge în lichidare şi se reînfiinţează şcoala postliceală sanitară. Ultima promoţie a liceului sanitar a absolvit în 1994.
În momentul acesta, în anul şcolar în care ne aflăm, 2013-2014, avem aproape 1800 de elevi înscrişi, suntem a doua şcoală din ţară ca ordin de mărime, după Şcoala Postliceală Sanitară Fundeni din Bucureşti şi oferim şcolarizare pentru trei specializări: asistent medical generalist, asistent medical de balneofizioterapie şi recuperare şi asistent medical de farmacie.
Articol preluat de pe site-ul http://www.bzi.ro/
Odată cu începerea noului an școlar, debutează și cursurile Școlii Sanitare de Stat din Iași!
Astăzi, 14 septembrie, are loc deschiderea oficială a Școlii Sanitare Postliceale “Grigore Ghica Vodă”. Începând cu ora 09:00, cursanții sunt așteptați de către profesori și directorul Școlii Sanitare, Edmond Ciumașu, pentru ceremonia ce va avea loc.
“Din cauza faptului că nu avem un amfiteatru în care să încăpem cu toții, orele la care trebuie să se prezinte cursanții sunt diferite. În prima zi, li se va explica programul de urmat pentru acest nou an școlar și cum anume se vor desfășura cursurile, mai ales pentru cei din anul I”, a declarat Edmond Ciumașu. La ora 09:00 va fi deschiderea pentru anul III de studiu, la ora 10:00 pentru anul II, iar la ora 11:00 vor fi prezenți la deschidere cursanții din anul I, în prima lor zi de școală sanitară. Anul acesta s-a înregistrat un numar record de candidați pentru locurile scoase la concurs.
“S-au înscris peste 750 de candidați la specializarea de asistent medical generalist, ceea ce înseamnăă șapte candidați pe fiecare din cele 112 locuri bugetate. Comparativ cu anul trecut, când am avut câte cinci candidați pe loc, acum concurența este mai mare, lucru care ne bucură foarte mult”, a declarat directorul Școlii Sanitare de Stat din Iași.